وبلاگ

هوش های چند گانه

آموزش خلاقیت به کودک

آموزش هوش های چند گانه و مرور بر آنها 

باوجودی که همه انسان ها واجد این طی هشت گانه هستند اما سطح قدرتمند بودن در این طی میان افراد متفاوت است. گاردنر(1983)هوش را به عنوان توانایی حل مسأله یا خلق محصولاتی تعریف می کند که در یک فرهنگ یا در یک موقعیت اجتماعی ارزشمند هستند .

آموزش خلاقیت به کودک

 

مروری بر هوش‌های چندگانه

تصورات غلطی در مورد هوش وجود دارد . یکی از این تصورات این است که هوش ثابت و غیر قابل تغییر است. این تصور غلط که تحقیقات هم آن را رد کرده اشت ، بیان می دارد که هوش ما از بدو تولد تا زمان مرگ ثابت و یکسان باقی می ماند . توصر غلط دیگری هم که تحقیقات آن را تأیید نکرده این است که قط یک نوع هوش وجود دارد اما هوارد گاردنر در نظریه اش به هشت نوع هوش اشاره می کند  ابراهیم و همکاران ، 1392).

هوش زبانی

هوش منظقی – ریاضی

هوش بدنی – جنبشی

هوش موسیقی

هوش طبیعت گرا

هوش بین فردی

هوش درون فردی

باوجودی که همه انسان ها واجد این طی هشت گانه هستند اما سطح قدرتمند بودن در این طی میان افراد متفاوت است. گاردنر(1983)هوش را به عنوان توانایی حل مسأله یا خلق محصولاتی تعریف می کند که در یک فرهنگ یا در یک موقعیت اجتماعی ارزشمند هستند .

وی حل مسأله را به صورت توانایی یافتن و دنبال کردن روش هایی تعریف می کند که فرد را به هد مطلوب می رساند . این طبقاین تعریف  برخی از مسایل که می توان آنها را در کلاس حل نمودعبارتنداز:

خلق یک داستان جدید و کوتاه

دنبال کردن نقشه برای پیدا کردن گنج

تصمیم گیری در مورد قوانین کلاس

ساخت یک موسیقی غمناک یا شادمربوط به یک مراسم

طراحی یک کار هنری که مفهومی را نشان می دهد

نظریه هوش چندگانه ( گاردنر 1983) بیان می کند که نمرات سنتی هوش بهر برای حل مسایل و غلبه بر چالش های مدرسه و زندگی روزانه واجد ارزشکمی می باشند. مقایسه مختصر این نظریه با مدل های سنتی هوش در جدول زیر ارایه شده است ( جانسون  2007).

انواع هوش را بشناسید!

                    مدل های سنتی هوش

مدل هوش های چندگانه

مدلی ثابت که با سوال های کوتاه پاسخ آزمون استنفورد بینه یا وکسلر کودکان مورد اندازه گیری قرار می گیرد..

سنجش هوش های چندگانه، چندبعدی و چند سطحی است. آزمون های کوتاه پاسخ ، تسلط بر محتوا یا درک عمیق را اندازه نمی گیرند. آنها قط مهارتهای حافظه طوطی وار و توانایی فرد در دادن پاسخ خوب و کوتاه به آزمون ها را اندازه می گیرند.

هوش در طی زندگی ثابت است و تغییر نمی کند

نیمرخ هر فرد را می توان بهبود داد . تجربیات  تعاملات ، کار و تحصیل در طول زندگی باعث افزایش هوش های متنوع می شود .

به یادگیرندگان برچسب می زند (مثل کندآموز یا باهوش ).

از زدن برچسب بالا یا پایین اجتنابمی کند .

در این مدل ، تأکید و تمرکز روی مهارتهای زبانی و ریاضی است .

مربی ، هر هشت نوع هوش که نمایانگر روش های متاوت تعامل کودکان با دنیا است را آموزش می دهد .

موفقیت در مدرسه مبتنی بر نمره ها و توانایی است که به صورت یک منحنی زنگوله داده می شود .

مربیان و معلمان یک رویکرد چند وجهی برای موفقیت مودکان به کار می گیرند که همه انواع هوش را پرورش داده و ارزشیابی می کند .

مربیان محتوای یکسانی را با ورس یکسانی به همه آموزش می دهند

مربیان از روش های متنوعی برای آموزش و موفقیت دانش آموزان استفاده می کنند که مبتنی بر نقاط قوت و ضعف هوشی است . روش های آموزشی و سنجشی متنوع تر باعث موفقیت درصد بیش تری از کودکان در دستیابی به اهداف می گردد .

حاصل جمع یادگیری صفر است و بازی برنده بازنده است که در آن یکی نمره بیش تری از دیگری می گیرد .

مربیان راه کارهایی را تدوین می کنند که به کودکان امکان می ده تا روش های متعدد فهم و ارزشمندی بی نظیر بودنرا نشان دهند . یادگیری یک بازی برنده –برنده است که همه می توانند در آن موفق شوند .

بلایت و گاردنر (1990) نشان دادند که نظریه ی هوش چندگانه روشهای جایگزینی را برای روش های آموزشی علی ارایه می دهد . مثلاً چگونگی در نظر گرتن توانایی هاییادگیرنده ، آموزش مبتنی بر نقاط قوت به کودک . ساختار دهی به محیط یادگیری ، سنجش رشد و پیشرفت کودک در طی زمان.

طیف توانایی ها

طبق نظریه هوش های چندگانه ، برای آموزش باید سایر توانایی ها و استعدادهای کوک را همراه با هوش زبانی و منظقی – ریاضی ( که به مدت طولانی تنها تأکید مراکز و مدارس بر آنها بوده سات ) مد نظر قرار داد .

یادگیری انفرادی

چون نظریه هوش های چندگانه عقیده دارد که هر کودک واجد ترکیب مجزایی از هوش است ، بنابراین تأکیدش بر روش های منحصر به فردی است که هر کودک برای یادگیری دارد. نظریه ی هوش های چندگانه ، روش های یکسان آموزش محتوای مشابه برای همه کودکان را زیر سوالبرده است .

محیط یادگیری

تأکید آموزش در کلاس های درس ، معمولاً مبتنی بر زبان ، منطق و ریاضی است ( گفتن ، نوشتن ، اعداد ، حروف و لغات ) با این حال ، یک کودک نمی تواند هوش موسیقی خود را تنها با نوشتن و گفتن رشد دهد . فعالیت های دستی که شامل محتوای مناسبی است برای اکتساب دانش حقیقتی موسیقی لازم است. نظریه ی هوش های چندگانه ، بر این نوع یادگیری در محیط تأکید دارد.

سنجش نظریه هوش های چندگانه در مورد روایی ، نمره گذاری ماشینی و چندگزینه ای روش های استاندارد سوالاتی را مطرح کرده است .

هر هوش باید به طور مستقیم دریافتی طبیعی مورد سنجش قرار گیرد و کودکان باید از صافی های هوش های چندگانه بگذرند.

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید